Egy felújítás vagy egy átalakítás hatalmas rumlival és felfordulással jár és eltart egy darabig (egy építkezésről mar nem is beszelve). A munkások egymásnak adjak a kilincset, mindenki ki-be járkál és az otthonunk egy átjáróházzá változik…

segithetek_02

Fontos a koncepció

Könnyebb helyzetben van az, akinek van segítsége egy belsőépítész személyében. Még az egész felfordulás előtt érdemes felkeresni, hogy képet kapjunk arról, mik a folyamatok, mennyi időbe és pénzbe fog ez kerülni.

Fontos, hogy legyen koncepció, egy vezérfonal, ami mentén szépen sorban haladnak a dolgok. Ha ez megvan, akkor jöhet a részletek kidolgozása, miközben a főbb munkák már haladnak. Ha van egy terv, akkor könnyebb tartani magunkat hozzá, így elkerülve azt, hogy váratlanul ad-hoc módon kelljen fontos döntéseket hozni, aminek végig gondolására esetleg nincs elég idő.

Gondoljunk csak bele, mi van akkor, ha éhesen és bevásárló lista nélkül megyünk el nagybevásárolni… Mindenfélét összevásárolunk, jó sokat fizetünk, haza érve mindent szépen kipakolunk, tele a hűtő. Szuper! Aztán másnap reggel végiggondoljuk, hogy mit akarunk főzni, és elkezdünk alapanyagok után kutatni a hűtőben (ami ugye tele van), de kiderül, hogy még egy zöldség levest sem tudunk megfőzni, mert nem vettünk répát, ellenben van fincsi csokipuding, meg akciós mustár, és persze túrórúdi. Csupa olyan dolog, amit gyorsan bepakoltunk a kosarunkba, amit az akkor éppen éhes pocakunk irányított. Ez az eredménye a koncepciómentes (értsd nincs lista) érzelmi vásárlásnak.

Nos valahogy így van ez a felújítással vagy építkezéssel is.

Nappali

Konyha

Részletkérdés?

Azt mondjak egy jó kapcsolatnak két próbája van. Az egyik a gyerek, a másik az építkezés. Ha ezt túléli a hazásság, akkor mar tényleg csak ásó-kapa…

Az elején még minden szép és jó, mindenki izgatottan várja az egyeztetéseket az építésszel, aztán a kivitelezővel. Az idő előrehaladtával viszont valahogy semmi sem úgy alakul ahogy az az elején meg lett beszelve… és a pénz, a türelem, illetve a tolerancia csökkenése mar nem egyenes, hanem inkább parabolikus görbét ír le (egy ponton hirtelen zuhanás tapasztalható). Mi lehet a probléma? Olyan simán indult? Mindent kézben tartottak. Mi történt?

A válasz egyszerű: maguk akarták csinálni az összes (nem szakipari, feladatot). Úgy gondolták semmi szükségük belsőépítészre (enteriőr) tervezőre, hisz ott az építesz. Fizetnek neki egy rakat pénzt, az a dolga, hogy mindent megtervezzen, a kivitelezőnek meg az a dolga, hogy mindent megcsináljon – a köztük levő kapocs: maga az ügyfél,  akinek egyik sem (sem az építészet sem a generálkivitelezés) a szakmaja – elvileg tökéletes a képlet, csakúgy mint számtalan dolog az életben, elméletben ez is jól működik. Mert tény, hogy az építesz nem tervez meg minden apró részletet (nem az a dolga!) Így az építesz és a kivitelező közötti munkában hatalmas fekete foltok vannak. Amik nem lettek megbeszélve, részletek amik nincsenek kidolgozva… De mind tudjuk jól, hogy az ördög bizony… A kivitelező sem kérdez vissza mindenre 3x (sokszor meg 1x sem) és az eredmény:

Egy ház (felújítva vagy megépítve) ahol pl. A nappaliban az egyik falon nincs konnektor, így a kanapé mellé nem lehet oda tenni a vagyonokért megvásárolt design állólámpát, így előveszik a pincéből a hosszabbítót. Abban a házban, amiért több 10 millió forintot fizettek. Kit lehet okolni? Igazan senkit. Vagyis de, a belsőépítészt, akit nem bíztak meg, mert nem volt rá szükség. Ezert két lehetőség marad: a következő felújításig nézik a hosszabbítót a nappaliban, vagy utólag hívnak egy villanyszerelőt a hiányzó konnektor pótlásáért, aki szétvési a falat úgy kb. 3 méteren, majd kell egy festő, aki visszajavítja. De oda lett egy tekercsnyi gyönyörű tapéta, ami épp kifutó modell volt és nem maradt belőle csak egy fel tekercs… Sebaj akciós volt, most viszont a nappalit újra kell tapétázni. Tapétát kell venni. Vagy rendelnek az új kollekcióból, ami még szebb, mint a mostani  (igaz 3 hét a szállítás) vagy következik egy újabb kompromisszum, nem az igazi de van belőle raktáron… aztán jön a festő leszedi a régit és felrakja az újat (amiből ezúttal 2 plusz tekercset vásároltak, biztos ami tuti).

segithetek_05

Mennyi az annyi?

Akkor számoljunk:

  • Villanyszerelő anyag+munkadíja egy konnektor áthelyezésért: 10000 Ft+ÁFA és 1nap
  • Festő előkészíti a terepet (leragasztja a padlót), tapétát leszed, falat javít, vár 1 napot míg megszárad a glett, új tapétát felrak, 75000 Ft+ÁFA ft+3nap (ha tapétát kell rendelni 3 hét)
  • tapéta ara: 45000 Ft+ÁFA

Akkor ez kb. egy hét (ha rendelt tapéta akkor 3 hét) és 130 000 Ft +ÁFA, azaz bruttó 165 000 Ft.

 

Ha van egy belsőépítész az elején, akkor ez a költség nincs, hisz az enteriőr tervező dolga, hogy mindent megtervezzen a legapróbb részletekig. Persze, az o munkájának is van díja, de 5-7ezer Ft/négyzetméter ár elhanyagolható, amikor a ház építésének költsége 250-400e Ft – mérettől és felszereltségtől függően – És ez egyszerű matek! 😉

segithetek_07

Mindenre van megoldás

Mikor kérjünk segítséget? Sosem késő, de a legjobb persze a legeslegelején. Szóval célszerű már akkor keresni egy belsőépítészt (vagy enteriőr tervezőt), akivel szépen, nyugodtan át lehet beszélni az elképzeléseket, amikor felmerül a gondolat, hogy építkezünk/felújítunk. Iránytűként navigál majd, hogy mi az ami életképes ötlet és mit hogyan lehet megoldani, így rögtön az elején kapunk egy képet arról, mi is vár majd ránk. Ha felújításról van szó, akkor az aparajz a főfalakkal és a főbb méretek adottak, ha új ház építésről, akkor szükséges egy kiindulási építészeti terv (ami azért még itt-ott módosítható).

segithetek_08

Nem mondom, hogy ezzel innentől az építkezés vagy felújítás egy teljesen sima és zökkenőmentes dolog, mert ahogy az elején is írtam, a felfordulás és a rumli garantált, de folyamatok levezénylése, és az egész procedúra megélése sokkal könnyebb lehet, ha van terv és segítség.

Ne habozz, kérj ajánlatot még ma!