fbpx

A belsőépítész és az építész szoros együttműködésével rengeteg kellemetlenségtől megkímélhetjük magunkat, ezért érdemes már a kezdetektől így dolgozni. Egy családi ház tervezésénél számtalan szempontot kell figyelembe venni, ha azt szeretnénk, hogy az eredmény valóban olyan legyen, amilyet megálmodtunk. Sokan úgy gondolják, hogy amikor elkészül a házuk, akkor hívnak egy belsőépítészt, aki majd segít a belső terek kialakításában. Azonban így biztosan kell kompromisszumokat kötniük, míg, ha az építész és a belsőépítész a kezdetektől szorosan együttműködik, akkor ketten együtt egy minden szempontból tökéletes otthont tudnak tervezni. 

A legjobb, ha az építész és a belsőépítész szorosan együtt dolgozik már az engedélyezési terven is. Ha már csak akkor kapcsolódik be a belsőépítész, amikor a tervek elfogadásra kerültek, akkor már nem lehet változtatni például a nyílászárók helyén sem, pedig a térszervezés szempontjából igen lényeges az ablakok elhelyezkedése. Fontos, hogy a két szakember együttműködjön már attól a ponttól, ahol az épület tömege kezd összeállni. Már a legelején végig kell gondolni mindent, szinte az utolsó „szögig”, hogy a különböző szakági terveken ne kelljen utólagosan módosítani, mert minden módosítás hibalehetőségek egész sorát rejti. Ha az ilyen problémáknak elejét vesszük, és az építész a kezdetektől együtt dolgozik a belsőépítésszel, azzal számos kompromisszumot és persze pénzt is lehet spórolni. Ilyen esetben úgy lehet elkezdeni magát az építkezést, hogy már kész a koncepcióterv a 3D látványtervekkel együtt, és a világítás-gépészeti tervek is ennek megfelelőek. Nincs döntéskényszer, és a költségeket is kézben lehet tartani.

A kompromisszumok nélküli családi ház tervezésre remek példa a Budapest XII – 2020/2 projektünk. Ez is egy olyan szerencsés szituáció volt, hogy mire elkezdődött az alapozás, már készen volt a koncepcióterv a látványtervekkel, így könnyen elkészíthető volt a világítás és álmennyezeti terv, a gépészet, és a teljes ingatlan kialakítása a tulajdonos elképzelései szerint zajlott. Ha felkeltettük érdeklődésedet, fordulj bizalommal hozzánk, és bízd ránk álmaid otthonának belsőépítészeti látványtervezését