belsőépítész iroda budapest, enteriőr tervezés, belsőépítészeti tervezés

Otthoni Iroda

Amióta a digitális világ ilyen szintű teret hódított magának és vált életünk nagyon szoros részévé, a dolgozó sarkok/ szobák kialakítása elengedhetetlenné vált szinte minden otthonban. Sokan dolgoznak otthonról (is), meg hát egyébként is, a kanapén tabletezni jó, jó, de nem az igazi. Ennél azért jobban is megadhatjuk a módját és a hátunkat sem árt kímélni.

Éppen aktuális munkám során a dolgozó szoba kialakítása nagy hangsúlyt kap, ugyanis a ház Ura és Asszonya is sokat dolgozik otthonról és fontos számukra egy kellemes légkörű, praktikus és ergonomikus „Otthoni Iroda”. Ennek kapcsán gondoltam érdemes szentelni egy bejegyzést ennek a témának, hiszen én is rengeteget dolgozom otthonról és látom ezt a példát a közvetlen környezetemben.

Mire használjuk az otthoni irodánkat?

Első és legfontosabb feladat, amit végig kell gondolni, hogy mit is csinálunk egy otthoni irodában? Milyen napszakban használjuk? Csak esténként netezgetünk, vagy napközben is dolgozunk. Mennyi időt töltünk ott (1-2 óra, vagy egy teljes munkanap?), szoktunk-e látogatót fogadni (ügyfél, partner) és milyen eszközökre van szükségünk (nagy asztal, fix monitor, esetleg desktop, nyomtató)?

Mire figyeljünk?

Az igényektől és a rendelkezésre álló helytől függően kialakíthatunk egy kis sarkot, vagy akár egy külön szobát is erre a célra. Amit fontos szem előtt tartanunk (ha lehetőségünk engedi persze…), hogy a természetes fényt vonjuk be, azaz próbáljunk ablak közelében ülni. A tájolást igyekezzünk figyelembe venni, és ha egy délnyugati ablak elé tesszük az asztalt, akkor megfelelő árnyékolásról is gondoskodjunk.

Dolgozó sarok

Szinte bárhol kialakítható, legyen az a nappali egy sarka vagy a háló, élethelyzetünktől és életritmusunktól függően. Ezek a kis munkaállomások, általában a napi szintű otthoni, számítógép előtt töltött időt szolgálják jóval kényelmesebb és ergonomikusabb módon. Egy széken gubbasztani? A kanapé sokkal kényelmesebb! – gondolják sokan… Igen ám, de én a hosszú távú, hátkímélő kényelemről beszélek. Mert nincs fontosabb mint az egészség, és nincs egyszerűbb mint a prevenció. Szóval egy jó széket ne sajnáljunk magunktól! És ha egy mód van rá, akkor valamiféle láptartót is szerezzünk be, így már tuti biztosított a keleti kényelem! 😉

Dolgozó szoba

Nagyobb lakásokban és családi házakban több lehetőség van dolgozót kialakítani. Általában a vendégszobával együtt van, de nem szükségszerű. Méretétől és adottságaitól függően általában már nagyobb méretű asztal/asztallap is bekerülhet, ahol nem csak az eszközöknek van hely. Polcokkal és rendszerezőkkel funkcionálisan lehet díszíteni. Fontos szempont, hogy próbáljunk mindent kézközelben elhelyezni. És – ez már tényleg csak hab a tortán – egy pihenő sarkot is kialakíthatunk, ami vendégszoba esetén lehet egy kanapé, vagy ennek híján egy fotel.

Ha tetszett a bejegyzés, kövess Facebook-on is, ne felejtsd el legörgetni a tetszik gombot és bekapcsolni az értesítéseket, hogy ne maradj le az új bejegyzésekről sem!

Képek forrása: Pinterest

Shares